5 gode grunde til at droppe Black Friday

Black Friday er ud over det hele i disse dage. På Facebook, i din postkasse, i tv, radio og på bussen, som du kører bagefter på vej til arbejde. Spar 20, 30, 40%. Køb 3 betal for 2. Vi har åbent hele dagen og natten med. Køb, køb, køb!

Men vent nu lige et øjeblik. Vi bringer dig 5 gode grunde til, at du skal droppe Black Friday, selv om du i virkeligheden kun behøver én. Og den ene er så simpel:

1. Du har allerede nok

Når du bor i Danmark og derfor læser dette indlæg, der er skrevet på dansk, er det langt mest sandsynligt, at du i virkeligheden har alt for meget, end at du har for lidt. Du vil derfor sikkert blive mere lykkelig af at smide noget ud, end du vil af at købe mere.

Men i fald at du alligevel har brug for flere gode grunde, får du dem her:

2. At eje flere ting gør dig ikke gladere

Du kan stille dig selv spørgsmålet: Hvornår var jeg gladest i mit liv? Var det da du ejede mest? Højest sandsynligt var det ikke det, men hvis det alligevel var, kan du jo stille dig selv spørgsmålet, om du var mest glad på det tidspunkt, fordi du ejede mest, eller om der var andre faktorer, der i højere grad påvirkede dit glædesniveau? Personligt har det, der gør mig gladest meget lidt med materielle ting at gøre. Det handler i stedet om mennesker, kærlighed, varme, tillid og intimitet.

3. At bruge tid på at købe ting på Black Friday berøver dig tid fra det, som i virkeligheden er vigtigt for dig. 

Din tid er værdifuld. Ingen af os ved, hvor længe vi har, og derfor skal vi bruge vores tid klogt. En australsk sygeplejerske indsamlede fortrydelser fra døende patienter. Ingen fortrød at være gået glip af Black Friday. I stedet fortrød de blandt andet, at de havde brugt for meget tid på deres arbejde, at de havde manglet mod og at de ikke havde holdt kontakt med deres venner. Brug derfor tiden fredag på noget, som du ikke vil fortryde.

4. At bevæge sig ind i menneskemylderet øger dit stressniveau

Black Friday er manglende parkeringspladser. Folk over det hele. Mennesker der støder ind i dig fra dine blinde vinkler og uendelige køer. Alt sammen noget, der øger dit stressniveau og ikke gør dig godt.

Hvis du i stedet gerne vil sænke dit stressniveau viser forskning, at det gøres effektivt ved at bevæge sig væk fra byen og ud i naturen i stedet. Så måske er din tid bedre brugt fredag på en tur i skoven med en du holder af i hånden?

5. Uhæmmet, uovervejet og unødvendigt forbrug skader vores klode

Det koster resurser at producere ting. Det koster også resurser at transportere dem, reklamere for dem osv. Jo mere vi genanvender de ting, der allerede er produceret og derfor allerede har belastet miljøet, jo færre nye ting har vi brug for. Det er derfor smartere miljømæssigt at genanvende end at købe nyt.

Under alle omstændigheder ønsker vi dig den bedste fredag i morgen. Måske vi ses i skoven?

Frosne bøgeblade i vinterskoven

5 comments

 1. Jacob Hammeraa Toldam

  5 gode grunde til at shoppe på Black Friday

  1. Nej til forbrug er ja til (i bedste fald) en fastfrysning af vores økonomiske situation, som den ser ud lige nu. Dvs. ja til at vores skoler, daginstitutioner, hospitaler, ældrepleje og klima er præcis af den kvalitet, vi kunne tænke os. Hvorfor? Fordi størstedelen af BNP i alle moderne økonomier er privat forbrug. Måske ok for os i DK 2015, men røv for produktionslande i den 3.verden, De varer, vi køber på Black Friday, er for størstedelens vedkommende produceret i lande, der endnu ikke har opnået vores velstand. Hvis vi stopper op, kollapser disse lande. De mister deres arbejde med de følger, det har, i lande uden en velfærdsstat. Eneste umiddelbare ulempe ved forbrug er jordens ressourcer. Så lad os tage den.

  2. Jorden er rig. At jorden er ved at løbe tør for ressourcer, har mennesker profeteret i 150 år. Det har været forskellige ressourcer, de har peget på, og forskellige tidshorisonter. De har én fællesnævner: de har alle taget fejl. Når Uffe Elbæk eller andre kommer med disse forudsigelser, nævner de heller aldrig, hvilke ressourcer, det drejer sig om. Er det olie? Kobber? Nikkel? Det kan eksempelvis nævnes at i år er prisen på olie faldet 20%, palladium 30%, aluminium 20% og nikkel 40%. Hvis verden virkelig er ved at løbe tør, kan man tjene EN FORMUE på at købe op nu.

  3. Dem, der siger, at man ikke bliver gladere af eje flere ting, har aldrig set min søn få nyt Lego. Eller set hans fars ansigt, når han åbner gaven og leger med den 🙂

  4. Tid er værdifuld. Skal vi droppe julegaverne i år og bruge tiden med vores børn i stedet? Helle for ikke at “breake” den nyhed til børnene!

  5. Shop på nettet, hvis du ikke kan klare mylderet af mange mennesker, det gør jeg. De har også Black Friday online og ingen bliver trampet ihjel. Hvis du derimod kan lide at shoppe, er det også dopamin og ikke stress hormoner, der fylder dig.

  God shopping og glædelig jul!

 2. Flemming S

  I går var det Thankgiving i USA…. Det er en dag, hvor man især hylder det man er taknemmelig over – derfor undrer det mig, at i dag, Black Friday, er årets største shoppingdag, hvor alt er kaos og ..butikkerne bliver lagt ned.. Er de da ikke taknemmelige over det de har, men vil bare have mere og mere (materielt)??
  Black friday stammer fra dengang slaverne blev solgt ekstra billigt inden høsten. Fra USA det er så paradokset.
  10 % af verdens befolkning bruger 90 % af verdens resourcer. En dag slipper jordens lager op af de mest livs vitale grundstoffer. Mange dyr og planter er væk og trods dette forsættes måden hvorpå flere vil forsvinde fremover. Set i det lys er fænomenet ” Black Friday” skræmmende ! – Jeg ved godt, at vores økonomi er lagt op på, at vi skal forbruge for at øge vores værdi som land. Men det har jeg aldrig forstået: Det er endelig med at få det smidt væk igen så hurtigt som muligt, så vi kan købe nogle nye ting, for ellers går det jo ikke. Så skal vi jo lave hele vores princip om.- Der er så uendelig meget lort – dårligt produceret, dårlig stil, dårlig smag og dårlig kvalitet. Det burde man simpelthen nægte at sælge.- Jeg har sommetider koketteret med, at man burde opstille store affaldscontainere udenfor de der supermarkeder. Så behøver man ikke bære lortet hjem, man kunne bare smide det direkte ud,

 3. Jacob Hammeraa Toldam

  Kan du ikke forklare mig, Flemming S, hvad det er for nogle vitale grundstoffer, vi løber tør for og hvornår? Snakker vi 10, 100, 100.000 eller 1 mil. år? Jern? Guld? Nikkel? PS. Det er IKKE et surt retorisk spørgsmål 🙂

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>