Dyrekølle sous vide – det er luksus på højt plan

Dyrekølle af den saftigste, fineste, lækreste og mest luksuriøse slags. Jeg siger det lige, hvis du er vegetar eller har det svært med kød i store, saftige, skønne mængder, så surf straks videre. Dette indlæg er svulmende meaty på den skamløse måde!

På grund af, hvad der bedst kan betegnes som en blanding af afsindigt held og en jægers gavmildhed, landede den lækreste dyrekølle hjemme i mit køkken. Der findes måske ikke større luksus, end at få lov til at lave mad af et dyr, som man ved har levet lykkeligt og frit, indtil det en tidlig morgen uden varsel faldt for en jægers skud. Det er rigtig mad, er det!

Jeg vidste straks, at jeg måtte forsøge mig med en sous vide tilberedning.

Sous vide er en tilberedningsmetode, hvor man først vakuumpakker sin mad, hvorefter man varmer det i et vandbad, hvor man med stor præcision kan styre temperaturen.

Det er en meget skånsom tilberedning, hvor stort set al væske bliver inde i dine kødstykker. Og det er også på mange måder en idiotsikker tilberedning, for når du én gang har fundet ud af, hvor lang tid og ved hvilken temperatur du bedst kan lide dit kød, så kan du gentage successen i det uendelige, fordi du har fuld kontrol.

Anyway, det var min første gang med dyrekølle, og der er nogle særlige udfordringer forbundet med netop dette stykke kød.

For det første skal du have det udbenet. Det lykkedes for mig ved at have denne video kørende på repeat ved siden af mig på køkkenbordet. Jeg delte nu ikke min dyrekølle i tre, som på videoen, men lod den fortsat hænge sammen i et stort stykke.

Da jeg havde udbenet køllen, rullede jeg lidt frisk timian og rosmarin samt salt og peber ind i midten, inden jeg viklede den med bacon og snørrede sammen. Jeg var lidt forsigtig med krydringen, da den lange tilberedningstid samt lave tilberedningstemperatur i sous viden giver fuld valuta for krydderierne. Næste gang er jeg knap så forsigtig – det ville vildtsmagen sagtens kunne bære.

Dyrekølle - sous vide

Ingen kommentarer til snøreteknikken. Den virkede, gjorde den. 😉

Jeg brugte to pakker bacon, og det synes jeg var passende. Ingen grund til at spare på fedtet her. Køllen er mager og har godt af både svinefedtet, saltet og røgsmagen.

DSC_4843

Herefter blev dejligheden vakuumpakket og straks efter puttet i vandbad.

DSC_4846

En udfordring ved sous vide tilberedning af dyrekølle er, at hvis den får for lang tid, kan smagen blive leveragtig og træls. Jeg gav den 5 timer ved 58 grader, og i mine øjne var den perfekt.

DSC_4851

Efter vandbadet brunede jeg den på panden, og så var vi klar til at teste.

DSC_4856

Jeg kan lide dyrekød rosa, men bestemt ikke blodigt. Vores resultat var i al beskedenhed præcist, som vi bedst kan lide det. Meget, meget lækkert.

DSC_4857

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>